Rode bieten salade
In het voorjaar en in de zomer vind ik het lekker om salades te maken, want daar kun je eindeloos mee variëren en sta je niet uren in de keuken om toch wat gezonds en lekkers op tafel te zetten. Ik heb gekozen voor rode bieten want daar zitten veel verschillende vitaminen en mineralen in, Vitamine A, C, en B11 en kalium, magnesium en calcium en kun je op smaak brengen met de andere ingrediënten. Rauwe rode bieten moeten een uur koken in water, maar je kunt natuurlijk ook kant en klare gekookte bieten in huis halen.
Dit koken doe ik overigens met een ecostoof, een soort hooikist in een modern jasje. Je brengt dan de bieten in water aan de kook en eenmaal goed kokend, dan wikkel je de pan in een theedoek en zet deze in de ecostoof om verder te garen. Dit bespaart gas, je houdt een schoon fornuis en je hebt verder geen omkijken. Dit garen neemt wel meer tijd, dus kan gerust een paar uur blijven staan. Vervolgens spoel je de bieten af, laat ze afkoelen en daarna de schil er af halen, dit gaat vaak heel gemakkelijk. In dit recept heb ik aardappel verwerkt, maar dit kun je vervangen door bijvoorbeeld 100 gram gekookte quinoa. Verder heb ik het vegetarisch gehouden, het is ook lekker om er stukjes ham of reepjes gebakken ontbijtspek door te doen. De peterselie kun je vervangen door zevenblad, te vinden in menig tuin of buitengebied.
Ik kom uit het Noorden des lands, heb jaren in Zwolle gewoond en ben voor de liefde naar Nijmegen verhuisd, ik woon nu sinds 3 jaar samen met mijn vriend in Lindenholt.
Ingrediënten:
1 grote gekookte en geschilde rode biet of 2 kleinere, in stukjes of reepjes gesneden.
2 middelgrote aardappels, geschild, gekookt, in kleine stukjes.
1 appel, gewassen, in kleine stukjes.
1 kleine rode ui, gesneden.
Een paar augurken, in plakjes
75 - 100 gram feta, gesneden in blokjes
3 eetlepels mayonaise
Een scheut appelazijn
Een paar takjes peterselie, gewassen en klein gesneden.
Eventueel wat bieslook, gewassen en gesneden.
Peper en zout
(Ijsberg)sla, gewassen en gesneden
Neem een mooie grote schaal en leg de sla daar in.
Doe in een andere schaal de rode biet, de aardappel, rode ui, appel, augurk, feta en de scheut azijn en schep dit enkele malen om.
Voeg de mayonaise toe en schep nog een keer door.
Wat peterselie (en bieslook) voor garnering achter houden en de rest er door scheppen.
Op smaak brengen met wat zout en peper.
De salade op de sla scheppen en garneren met de achtergehouden peterselie (en bieslook).
Er zijn vele variaties mogelijk op dit recept. Zo kunnen er nog zilveruitjes door, of een gekookt eitje in stukken er boven op, maar net wat je lekker vindt, dus leef je uit en eet smakelijk!
Christina Woddema