Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Lindenholtleeft.nl

Inloggen of inschrijven

gerard van bruggen
5 december 2018

Wie wordt de Nijmegenaar van het jaar?

Wordt Linda, Margot, Maria, Peter óf Sinan Nijmegenaar van het Jaar?

NIJMEGEN - Wie wordt de opvolger van straatpianiste Rhea Elisa Khoeblal als Nijmegenaar van het Jaar? Er zijn vijf kanshebbers: drie vrouwen en twee mannen. Het stadspanel, samengesteld uit zo'n 4.000 Nijmegenaren, gaat er de komende weken op stemmen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen, maandag 7 januari in de Vereeniging.

De vijf kandidaten voor dit jaar zijn Peter Saras, Margot Ribberink, Maria van den Muijsenbergh, Sinan Can en Linda van Aken.


foto Erik van 't Hullenaar

Peter Saras is pleitbezorger van AED's in de hele stad. Defibrillatoren verdubbelen de overlingskans bij hartritmestoornissen.

 Saras begon zijn kruistocht in Dukenburg, maar inmiddels heeft hij er voor gezorgd dat er een indrukwekkend netwerk van AED's aan het ontstaan is. Dit jaar kwamen er bij in Oost, centrum en Lindenholt. Hij wil nu aan de slag met Nijmegen-Noord. In elk stadsdeel zou een stichting moeten komen die de AED's beheert.

Margot Ribberink is landelijk bekend als weervrouw van RTL. Eerder dit jaar kondigde ze haar afscheid aan, zodat ze zich helemaal kan richten op de gevolgen van klimaatverandering.  Zij probeert mensen te bewegen bewuster om te gaan met de planeet. Zo probeert ze mensen te overtuigen stenen, tegels en andere verhardingen zoveel mogelijk uit de tuin te halen en te vervangen door groen. Zo kan regenwater beter de bodem in en zijn steden en dorpen minder gevoelig voor wateroverlast. Verder is ze actief voor het windpark Nijmegen.

Maria van den Muijsenbergh is huisarts bij praktijk Buitenzorg, waar dak- en thuislozen terecht kunnen voor zorg. Zij is mede-oprichter en drijvende kracht van Stichting Wereldvrouwenhuis Mariam die dakloze vrouwen zonder verblijfsvergunning helpt, onder meer om te voorkomen dat ze in de prostitutie belanden.
Dit jaar kwam er een wee opvanghuis bij, in Lent. Van den Muijsenbergh werd in 2017 benoemd tot bijzonder hoogleraar. Ze was al onderzoeker en docent bij het Radboudumc en bij Pharos, het landelijke expertisecentrum gezondheidsverschillen.

Sinan Can is documentairemaker. Hij maakte veelgeprezen tv-producties voor BNN/VARA zoals Bloedbroeders, de Arabische Storm, In het Spoor van IS en Kinderen van het Kalifaat. Daarvoor bezocht hij brandhaarden als Irak, Syrië en Libië was.  In De verloren kinderen van het kalifaat nam hij vader Houssein mee en bracht hem samen met zijn dochter en haar twee dochters, die gevangen zitten in een Koerdisch kamp (foto). Can is geboren en getogen in Nijmegen. Zijn opa kwam in de jaren 60 van Oost-Turkije naar de stad om er te werken.

foto:  Bert Beelen

Linda van Aken is voorzitter van de Vincentius Vereniging, die vanuit de wijk Horstacker en Voorstenkamp (Lindenholt) Nijmegenaren ondersteunt die in armoede leven. Zij is daar 60 uur per week mee bezig. Vincentius Nijmegen organiseert onder meer regelmatig Eat & meet en soep met je buren. Er zijn twee 50-cent winkeltjes waar voor twee kwartjes kleding, servies, speelgoed, boeken en sieraden te koop zijn. Van Aken was ook een van de initiatiefnemers van de Boekenboom in Lindenholt (foto).