uit De Gelderlander
'Tijdens de spits kun je elkaar niet verstaan'
Bewoners lindenholt pleiten voor versmalling en een knip in drukke IJpenbroekweg
Hardrijders, herriemakende vrachtauto's en motoren, overlast van fijnstof: bewoners in Lindenholt zijn de problemen in het Nijmeegse stadsdeel zat. Ze pleiten voor maatregelen.
MITCHEL SUIJKERBUIJK
Ze kunnen heus tegen geluid op straat, snappen écht wel dat een beetje overlast erbij hoort als je langs een doorgaande weg woont. Maar de verkeersproblemen die ze de laatste jaren ervaren van de IJpenbroekweg? Extreem, zeggen bewoners van Lindenholt.
Vroeger kon je nog gewoon in de tuin zitten. Zeker tijdens de spits kun je elkaar nu vaak niet verstaan. Een normaal gesprek voeren lukt dan niet eens door alle optrekkende voertuigen", zegt Monique Oesterholt.
Petitie
Met Ans van Cromvoirt is ze kartrekker van een actie om de verkeersveiligheid in het stadsdeel te verbeteren. Een petitie leverde onlangs 172 online ondertekeningen op, en nog een kleine 100 op papier. Een teken dat ze niet de enigen zijn die zich ergeren.
Punt van zorg is de overlast op de IJpenbroekweg, de belangrijkste doorgaande weg van het stadsdeel. Die is afgelopen jaren meer en meer een sluiproute geworden voor verkeer tussen de Neerbosscheweg en het Takenhofplein bij Dukenburg, merken de ondertekenaars. De 50 kilometerweg, die twee banen met elk twee rijstroken telt, trekt veel hardrijders. ,,Het is een racecircuit geworden. Sommigen rijden wel 100", zegt Oesterholt.
Van Cromvoirt woonde in de jaren 80 al in het stadsdeel. Na wat omzwervingen kwam ze in 2014 terug. Ze constateerde een wereld van verschil wat betreft verkeersdrukte. ,,Hoort erbij, logisch, dacht ik. Mensen hebben nu vaker twee auto's in plaats van één auto." Toch waren de problemen nog acceptabel. Toen nog wel. ,,Maar het laatste jaar is het écht erg. Er is veel vrachtverkeer bij gekomen dat de IJpenbroek- weg als sluiproute gebruikt."
De toename aan verkeer bezorgt hinder van fijnstof, merken de bewoners. Geregeld zien ze vettig gruis of mossen die er eerst niet waren. ,,Ik heb ademhalingsproblemen en ben dit jaar gediagnosticeerd met astma. Ik vermoed dat dit met de verkeerstoename te maken heeft. Al heb ik geen bewijs", zegt Van Cromvoirt.
Twee rijstroken
Met het Bewonersoverleg Lindenholt, dat zich inzet voor de leefbaarheid in het stadsdeel, pleiten de bewoners voor oplossingen. Hun plan: de IJpenbroekweg versmallen. Nog maar twee rijstroken in plaats van vier, 'om de snelheid eruit te halen'. En meer groen. Ook vragen ze de gemeente op twee plaatsen een knip in de weg te maken, zowel na de afslag naar de Horstacker als direct na de afslag naar de St. Agnetenweg. Autoverkeer kan daar dan niet rijden.
Het gedeelte daartussen is ook helemaal niet nodig om in de wijk te komen. Het blijft een wijkontsluitingsweg, waar de weg ook oorspronkelijk voor bedoeld was", zegt voorzitter Kees de Ruwe van het Bewonersoverleg.
Paden en groen
Fietsen en wandelen kan nog steeds. Voor bussen zouden bussluizen kunnen komen, verder zou het 'geknipte deel' kunnen veranderen in een gebied vol paden en groen. De Ruwe: ,,Zo wordt Lindenholt ook meer één. De wijken langs de IJpenbroekweg kunnen hier bij elkaar komen, nu is er onderling weinig contact tussen."
Om te voorkomen dat automobilisten dan maar via de St. Agnetenweg en Nieuwstadweg rijden, willen ze daar óók maatregelen. Met 30 kilometerzones, het opheffen van de voorrangsregeling, meer groen en een versmalling.
Maar: is zo'n omvangrijk, op het oog duur plan, reëel? Wordt het verderop niet te druk? Is de automobilist die er nu gebruik van maakt niet te veel de klos? De bewoners wijzen erop dat de weg altijd bedoeld was om de wijk te ontsluiten. Niet om snel vanuit West in Dukenburg te komen. Dus mag omrijden best gevraagd worden, vinden ze. Ze snappen dat er een prijskaartje aan hangt. De Ruwe: ,,Je kunt beginnen met simpele maatregelen."
SP-raadslid Biljana Markovic had afgelopen tijd veel contact met de bewoners. Met PvdA, GewoonNijmegen.Nu en Partij voor de Dieren stelt ze er vragen over aan het stadsbestuur. De partijen willen weten hoe het bestuur aankijkt tegen de problemen en de mogelijke maatregelen.
'Vergeet Lindenholt niet'
"Dit zijn wat ons betreft realistische oplossingen voor zowel de verkeersproblemen als het verbeteren van de luchtkwaliteit. Kijk hier serieus naar", roept Markovic op. ,,Het college is bezig met het autoluw maken van de stad. Maar vergeet Lindenholt niet."