Lindenholtleeft.nl

Inloggen of inschrijven

Verhalenlijn de Rode Typemachine Silvester Leenders

Verhalenlijn de Rode Typemachine, 

Vandaag 20-02-2019 staat de Rode Typemachine thuis bij Silvester Leenders. Ik heb Silvester en zijn vrouw Adrie voor het eerst ontmoet op de Kerstrommelmarkt in de Brack in Leuvensbroek en het is leuk om Silvester vandaag weer te ontmoeten voor een interview.

Gezin Leenders in Lindenholt 

 

Silvester, 63 jaar, is geboren in Pannerden, in de streek de Liemers, wat een voorbode is van de Achterhoek. Silvester is getrouwd met Adrie en samen hebben zij drie kinderen die allemaal de deur uit zijn: Richard (36 jaar), Sandra (32 jaar) en de jongste Martin (27 jaar). Zij hebben 2 kleinkinderen. Zij zijn echte huisdierenvrienden. Zij hebben een hondje van 14 jaar oud, ze heet “Tessa” en is een kruising tussen een Westy en een Maltezer. En een Britse langhaar kater genaamd “Suhsi” en een Britse korthaar poes “Kitty” van 8 maanden. Een kitten met een eigen verhaal. Zij was bijna dood, verstoten door de moeder en onder de vleugels van Adrie grootgebracht met een pipetje. Dochter Sandra fokt voor de hobby met Britse kort- en langhaar poezen en wanneer de kittens het nest mogen verlaten zoekt zij naar een goed thuis voor hen... Kitty snuffelt ondertussen nieuwsgierig aan de Rode Typemachine.

 

Opleiding en werk

Vanuit Pannerden ging Silvester in 1969 naar de Rientjes MAVO in Lobith, destijds de eerste klas die het tijdperk van de Mammoetwet inluidde, zijn oudere broer zat een klas hoger, toen nog de MULO. Silvester ging toen nog voor het MAVO 3 diploma, om daarna naar klas 3 en 4 van de Grafische School in Arnhem te gaan, eigenlijk wilde hij richting de kunstacademie om grafisch ontwerper te worden, maar zijn vooropleiding was daarvoor te laag. Hij heeft veel tekentalent en vindt het ontwerpen van huisstijlen/ bedrijfslogo’s erg leuk. In 1974 tot 1978 volgde Silvester een grafische opleiding aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. In die tijd werd de opleiding alleen gegeven in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Ook was er destijds al sprake van een kentering van conventioneel en traditioneel druktechniek met loodzetsel (hoogdruk) naar het modernere offset-drukwerk. De prepress deed ook zijn intrede en trok Silvester zijn volle aandacht.

 

Lange grafische carrière

Silvester werkte in de grafische sector van 1978 tot 2012. In drukkerijen en prepress media bedrijven. Hij was een grafisch technicus, foto- en lithograaf, heeft veel in de doka (donkere kamer) gewerkt, was daarna scanoperator en daarna order- en werkvoorbereider. Dit was allemaal net voor het digitale tijdperk in de technische fotografie. Nadat het echte grafische handwerk was verdrongen door de digitalisering en automatisering, werd Silvester orderbegeleider en zijn laatste functie was projectmanager. Het waren goede tijden, maar het werk als projectmanager was ook zwaar en hectisch. De economische crisis in 2008 was echter goed merkbaar en zette uiteindelijk een streep door zijn loopbaan.

 

Van analoog naar digitaal

Het aantal banen in de grafische sector werd tussen 1990 en 2010 bijna gehalveerd door de digitalisering en automatisering. Silvester heeft de hele ontwikkeling meegemaakt. Groot volume drukwerk werd steeds meer uitbesteed naar het buitenland, vanaf 2000 eerst naar België. Tien jaar later naar Polen, Tsjechië, Litouwen, Duitsland, Turkije en Hongarije. Ook werd het traditionele drukwerk steeds vaker vervangen door digitaal printwerk. Het vakmanschap verdween en drukwerk was niet langer een specialisme.

 

2012 - 2016

Silvester wil verder graag vertellen over de periode tussen 2012 en 2016.

In februari 2012 werd zijn loopbaan wegens een grote reorganisatie op de leeftijd van 56 jaar abrupt beëindigd. Ondanks zijn ontslag, voelde hij zich best opgelucht, na drie dagen was alle stress van zijn drukke baan verdwenen en voelde hij zich weer een gelukkig mens. Op het thuisfront was het wel even wennen en moest men op zoek naar een nieuwe balans omdat hij ineens veel thuis was. 

De strijd om een nieuwe baan was begonnen.

 

Vanuit zijn positieve instelling had Silvester goede ideeën om weer aan de slag te gaan. Terug naar zijn oude vak wilde hij niet, daar was geen toekomst meer voor hem. Zijn gedachtegang was om als zzp-er aan de slag te gaan als allround klusjesman, gericht op klussen voor een specifiek doelgroep “Home Care”. Trots laat hij mij het zelfontworpen logo zien. Dit is echter nooit van de grond gekomen. Commercieel was het niet haalbaar.

 

Persoonlijke Tijdlijn

 

2004:

Dertien jaar lang is Silvester actief geweest als vrijwilliger voor de Nierstichting. 

Hij is in 2004 gestart als collectant en in 2005 werd hij wijkcoördinator van de Acker-wijken in Lindenholt, ruim 2400 voordeuren!!. 

Zes jaar geleden werd hij collecte coördinator van stadsdeel Nijmegen-West ( Lindenholt en Dukenburg). Deze vrijwilliger “baan” was zeer intensief en moeizaam. Vorig jaar is hij daarmee gestopt en helaas is er tot nu toe geen opvolger gevonden. De derde week van september is het weer collecteweek! Omdat het animo voor vrijwilligerswerk en dus ook voor goede doelen terugloopt, is er een wervingsbureau ingeschakeld die via de website van de Nierstichting nieuwe leden werft voor het collecteren. Dat heeft wel wat collectanten opgeleverd maar geen wijkcoördinator of collecte coördinator.

 

2010:

Dit was het jaar dat er al een voorbode merkbaar was, Silvester voelde zich fysiek niet goed. 

Hij kreeg last van nierstenen en uiteindelijk werd hij in 2014 met ernstige nierklachten een paar keer opgenomen in het ziekenhuis. Het verwijderen van de nierstenen was een nare en pijnlijke gebeurtenis en moest helaas steeds vaker herhaald worden.

In 2015 moest hij een zware operatie ondergaan. Na jaren sukkelen met een falende nier, werd deze in oktober verwijderd. Daar heeft hij een flinke klap van gekregen, ook al omdat er veel mis ging tijdens de operatie. Er volgde een lange herstel periode. Silvester moest voor een periode van 4 maanden revalideren gevolgd door een lange periode in de ziektewet. Hij is er verder redelijk goed uitgekomen. 

 

2013:

Vanaf dit jaar is Silvester vrijwilliger van de “Netwerkgroep 45 plus” , een door het UWV in het leven geroepen  groep van lotgenoten, werkzoekenden op Hbo en Mbo niveau die elkaar regelmatig ontmoeten in het wijkcentrum De Heseweide (Heseveld). Destijds was het midden in de economische crisis en heel veel werkzoekenden op leeftijd kwamen uit de cultuur, welzijn, onderwijs, zorg en de bouw. Binnen “Netwerkgroep 45+” werden werkgroepen en marktgroepen opgericht om ervaring en kennis te delen met elkaar. Ook kon je er allerlei workshops volgen zoals sollicitatietrainingen. Maar Silvester merkte al snel dat mensen rond de 50, op zoek naar een baan, nog weinig ervaring hadden om via “social media” een nieuwe baan te vinden. Vooral LinkedIn was voor velen onbekend terrein.

Beroepsmatig was Silvester al jaren actief op LinkedIn. Vanuit het Wijkcentrum De Heseweide gaf hij drie jaar lang workshops in “ LinkedIn”. Dit social media platform is niet meer weg te denken in de professionele wereld van werkzoekenden. Hij vindt het erg leuk om zijn kennis hierover te delen. 

Hij ontwierp zelf zijn eigen visitekaartje met de tekst; “aangenaam kennis te delen”.

 

Werkhervatting na een hectische periode

 

2016:  In dit jaar is Silvester inmiddels 60 jaar en via een UWV banenmarkt in Wijchen, komt hij in aanraking met twee potentiele nieuwe werkgevers. 

 

  1. Beroepschauffeur bij PostNL (via een koeriersbedrijf uit Overasselt)
  2. Verkeersregelaar bij de Landelijke Verkeersdienst, kortweg LVD uit Roermond. 

 

De LVD 

Is een landelijk opererende organisatie welke hoogwaardige verkeersregelaarsopleidingen verzorgt en verkeersregelaars inzet bij werkzaamheden aan of op de weg, evenementen en incidenten. In mei 2016 volgt hij in Roermond een theorie opleiding van drie dagen met aansluitend een praktijk tentamen in Roermond en een verkeersexamen op een druk verkeersknooppunt in Veghel en na hiervoor geslaagd te zijn, mag hij zich beroeps verkeerregelaar noemen. Het is een hele verantwoording als je wordt ingezet tijdens wegwerkzaamheden of incidenten om zelfstandig op een kruispunt alle verkeer te regelen. En zoals Silvester zelf zegt: “als je het goed kunt, geeft het een kick”. In de functie van verkeersregelaar heb je de bevoegdheid om iemand aan te houden en een berisping te geven. Het negeren van een stopteken van een verkeersregelaar staat gelijk aan door het rode licht rijden en levert een flinke boete op. De verkeersregelaar noteert het kenteken en geeft dit door aan de politie die het verder afhandelt. 

Silvester werkt momenteel alleen nog incidenteel als oproepkracht bij evenementen zoals:

  • Carnavalsoptocht in Den Bosch, altijd gezellig en trekt veel bezoekers aan.
  • Zwarte Cross in de achterhoek waarbij meer dan 60 verkeersregelaars actief zijn in een gebied tussen Varsseveld, Aalten en Lichtenvoorde. Jaarlijks komen hier 65 duizend bezoekers per dag op af en dit evenement duurt 4 dagen. 
  • Airborne wandeltocht in Oosterbeek, ter nagedachtenis aan de dropping van Engelse parachutisten bij Market Garden in 1944 in de slag om Arnhem. Het gaat hier om zo’n          40.000 wandelaars die een tocht maken door de bossen en heiden van Oosterbeek, Renkum en Bennekom en daarbij verschillende kruispunten moeten oversteken. 

 

PostNL

Maar op dit moment werkt Silvester fulltime als beroepschauffeur op een bakwagen bij een koeriersbedrijf welke rijdt voor PostNL. Mensen doen veel vaker hun aankopen via online-shopping, of verkopen spullen via marktplaats. Dit is de reden dat de pakketten sector flink is gegroeid. Silvester brengt echter geen pakketten rond, maar haalt post en pakketten op met de bakwagen. Vanuit het PostNL depot in Arnhem kent hij ongeveer 20 tot 24 vaste routes in en om Nijmegen, Arnhem, Ede en Doetinchem. Bij de retailers en bedrijven haalt de hij rolcontainers met post en pakketten op en deze worden naar het distributiecentrum in Elst gebracht. Dit is een fulltime baan. Daarnaast is hij wagenparkbeheerder van dit koeriersbedrijf en contactpersoon voor zijn collega’s tussen PostNL en het management. Silvester beheert ook een groeps-app om zo actuele informatie te delen en ook om te weten wat er reilt en zeilt onder de chauffeurs. 

Hij is trouwens dol op nieuwe gadgets.

 

Silvester is van nature optimistisch en een echte teamworker. Medewerkers in zijn team bekijkt hij vanuit drie gezichtspunten: het karakter, het gedrag en het functioneren van iemand.

Het karakter kun je niet veranderen, maar het gedrag en het functioneren kun je wel sturen. Vanuit zijn mensenkennis, als bruggenbouwer, krijgt hij het voor elkaar om medewerkers in de juiste richting te krijgen, waardoor het complete team beter functioneert. Wanneer het doel van samenwerken voor iedereen duidelijk en helder is dan krijg je je mensen sneller mee. 

Zijn motto: “Laat negatieve energie thuis en breng positieve mee”! 

 

Silvester wil graag met zijn vrouw oud worden in Lindenholt. Hij is tevreden met zijn leven! 

 

Tekst: Gemma Sanders

Foto: Gemma Sanders

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.