Lindenholtleeft.nl

Inloggen of inschrijven

Van helpende naar buurt kok Rely Kroon (2018)Van helpende naar buurt kok Rely Kroon

De Rode Typemachine staat vandaag Tweede Kerstdag bij Rely Kroon, 55 jaar in de keuken van het Wijkatelier. De voorbereidingen voor het drie-gangen kerstdiner zijn in volle gang. Sjaak Simons, 65 jaar helpt als koksmaatje mee in de keuken.

 

Thuis en school 

Thuis als kind moest Rely koken voor haar familie. Op de huishoudschool volgde zij kooklessen. Hier is haar passie voor koken ontstaan.

Privé 

Rely heeft een moeilijke periode achter de rug en is goed ziek geweest gedurende een periode in haar leven. Zij is hier heel goed uitgekomen en heeft dit achter zich gelaten. Zij woont in januari pas twee jaar in de Lindenholt. De wijk waarin zij woont en werkt als gastvrouw in het Wijkatelier vindt zij heel erg leuk.

Naast haar druk bezette week is zij een alleenstaande moeder met vier volwassen kinderen in de leeftijd van 37, 35, 33 en 29 jaar, drie zoons en een dochter.

Haar collega’s

Vooral het contact met haar collega’s en de wijkbewoners. Het team bestaat uit zes gastvrouwen en een gastheer. Rely is bij het Wijkatelier terecht gekomen via haar begeleidster van Driestroom.

Van helpende naar kok

Eerst was zij helpende in de keuken bij het taarten bakken. Rely heeft het bakken overgenomen van haar collega. In haar koksuniform werkt zij zeer bedreven in de keuken aan haar creaties. Wanneer men haar vraagt wat zij voor die dag gaat bakken geeft zij enthousiast uitleg.

Op de maandag en de dinsdag kookt zij voor de afhaalmenu’s zodat wijkbewoners een verse en gezonde maaltijd mee kunnen nemen.

Een keer in de week kookt zij een drie gangen maaltijd voor de wijkbewoners die zij in het wijkatelier aan een gezellig gedekte tafel op de donderdagavond gezamenlijk nuttigen.

De droom van Rely

Zij heeft zichzelf weer helemaal opgebouwd en op dit moment leeft zij haar droom. Naast koken is ook het organiseren van activiteiten en uitstapjes een van haar passies.

Speciaal voor deze dagen voor kerst heeft Rely een stedentrip georganiseerd met wijkbewoners naar de kerstmarkt in Maastricht.

Oliebollen volgens een traditioneel recept

Op Oudejaarsavond gaat Rely oliebollen bakken en deze kan men bij de gastvrouwen in het wijkatelier bestellen. Aan enthousiasme ontbreekt het deze dame niet.

Ambities

Zij is ambitieus en wil graag meer vakbekwaamheid leren in de keuken, méér creativiteit in het opdienen van de maaltijden. Over 5 jaar ziet Rely zichzelf hier bij het Wijkatelier nog volop actief.

De kans die haar geboden is als wijkbewoner in Lindenholt om te werken in de keuken als kok geeft haar energie en kracht. Zij is helemaal in haar element wanneer de wijkbewoners blij zijn met haar kookkunsten.

Rely is op zoek naar iemand uit de wijk die ook van koken houdt en haar kan helpen bij haar verdere ontwikkeling. Zij staat open voor tips!

Rely heeft een boodschap voor de wijkbewoners, ‘een wens eigenlijk; neem ook eens iemand anders mee zodat zij meer gasten krijgt aan tafel!

Vind jij het leuk na het lezen van dit verhaal om te helpen met het maken van een wijkkookboekje of recepten te schrijven op de website van Lindenholt Leeft, meld je aan. Kom naar het wijkatelier en vraag ernaar.

Activiteiten en uitstapjes in het nieuwe jaar.

Rely is samen met collega’s en wijkbewoners weer volop aan het nadenken over activiteiten en uitstapjes voor volgend jaar, 2019. Volg haar ideeën op de website van Lindenholt Leeft.

Heb jij zelf een leuk idee of wil je vrijwilligerswerk doen om alvast ervaring op te doen voor later,  extra handen in de keuken zijn altijd welkom.

Tekst en Foto's Gemma Sanders