Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Lindenholtleeft.nl

Inloggen of inschrijven

Verhalenlijn de Rode Typemachine Marijke Raaymakers (2019)Vandaag, 26-01-2019 staat de Rode Typemachine bij Marijke Raaijmakers, oud bewoonster uit Lindenholt. Het is leuk om Marijke en haar vriend Geert weer te ontmoeten. Marijke heeft twee dochters en samen hebben zij vier kinderen en zeven kleinkinderen.

Marijke is geboren en getogen aan de bosrand. Ongeveer zes jaar geleden verhuisde zij met Geert naar een wat rustigere bosrijke omgeving, Berg en Dal.  

Marijke heeft ongeveer 40 jaar in Lindenholt gewoond in vier verschillende huizen. In de Kluijskamp, haar eerste woning in Lindenholt was zij initiatiefneemster in het wijkcomité. Zij richtte samen met bewoners een werkgroep gezondheidszorg op die lezingen organiseerde in de wijk. Zij werkte samen met o.a. Toos van Heemskerk en Ed Nijsten. Verder is zij lid geweest van de ‘pas moeder groep voor moeders die net waren bevallen. Deze groep ontmoeten elkaar nog regelmatig; Willeke, Marian en een andere Marijke… en enkele andere moeders.

In het tweede huis in de Wedesteinbroek vormde zij met wijkbewoners het bewonerscomité en samen met Mieke en Maria een groepje genaamd ‘de Pit. Via een enquête hadden zij allerlei cursussen opgezet; computer-, naaicursus, yoga en ook yoga voor kinderen. Het is teveel om allemaal te noemen.

In de Zellersacker is zij heel nauw betrokken geweest met het oprichten van ‘de speelgoeduitleen, ‘de Grabbelton. In de Hillekensacker bij speelzaal, ‘Robbedoes. Op de Montessorischool heeft zij beide speelzalen gedraaid en in 1993 een gouden troon gebouwd voor de eindejaarsmusical genaamd, ‘Het Goede overwint.

 Voor het saamhorigheidsgevoel ontstond er een idee om in een stuk van de 14 de straat in elke tuin in de Wedesteinbroek eenzelfde soort boom, de kerspruim te planten. Deze staan er nu nog steeds. Ook ‘ons pleintje, zoals Marijke zegt werd van groen voorzien samen met de aanwonende bewoners van het plein. Ook de inrichting van de speeltuin werd samen gerealiseerd en de groenvoorziening van het Wedesteinbroekpark. Marijke vertelt enthousiast over haar belevenissen in Lindenholt.

Bij de Inloop volgde zij zelf o.a. een cursussen intuïtieve ontwikkeling en yoga. Tijdens de yoga ontmoeten Marijke en ik elkaar en na afloop van het yogajaar werden wij vriendinnen. Wat erg grappig is, wij zijn op dezelfde dag geboren.

In de Hillekensacker heeft zij op nog twee verschillende plaatsen gewoond. Hier ontstonden de ideeën van kookgroepjes en ’n spelletjesclub. Zij ging ook met heel andere dingen bezig. Zij trad naar buiten met Mareske Spirituele Kunst en was bezig met het schrijven van poëzie & het maken van camaresques. Spiritualiteit verbonden aan kunst loopt als een rode draad door haar leven.

Zij verzorgde spirituele cursussen aan huis o.a.; bloesem remedie,spiritualiteit, engelencursus, lachmeditatie en runen ( een Oud Germaanse taal met tekens van het runenalfabet).

Marijke bracht de lachmeditatie naar de Brack waar zij goede herinneringen aan heeft. Op haar website www.mareske.nl is nog een krantenartikel te vinden waarmee zij de voorpagina van de Brug haalde. Zij ontwierp zelf ‘het Zonnespel waar enorm veel belangstelling voor was. Tijdens dit spel kom je op een speelse manier in contact met je eigen innerlijke kracht. Dit werd zowel thuis als ook op beurzen gespeeld. Zij gaf verschillende workshops met het Zonnespel dat iedere keer weer anders was, andere spelvormen met hetzelfde materiaal.

Marijke bezocht met haar zelfgemaakte schilderijen, kaarten en zelfgeschreven gedichtbundels de kunstmarkten in de Brack, Koningsdag en de Dag van Lindenholt. Zij schreef o.a. ‘Zoektocht naar het Licht, ‘Bewogen en bewogen worden en ‘Leven vanuit het hart. Het bijzondere aan haar gedichtenbundels is dat zij zijn geïllustreerd door de schrijfster met bijbehorende kleurrijke en inspirerende pastelkrijttekeningen.

Vanuit self-healing is Marijke op bewust autodidactische wijze begonnen met esoterische kunst en poëzie. Zij heeft ooit de spirituele ervaring gehad dat zij boven de aarde zweefde en zij de prachtigste kleuren zag. Vanaf dat moment wilde Marijke alleen die kleuren naar buiten brengen. Kleuren en kleurcombinaties hebben een diepere betekenis voor ons gevoelsleven, zij hebben een helende werking. In haar werken onderscheidt zij twee stijlen; vloeiende pastelkrijt kleuren vanuit de innerlijke bron naar buiten. Haar ‘keerpunt was een bijna magisch moment toen zij op de graancirkels stond in Wychen. Vanaf dat moment voelde Marijke dat zij de graancirkel energieën naar buiten moest brengen. Dit is terug te zien in haar caleidoscopische tekeningen volgens

de alles-is-één gedachte!  Marijke wil via haar werken de wereld mooier kleuren, mensen inspireren en mensen samen brengen.

Als oud-bewoner van Lindenholt komt Marijke nog graag in Lindenholt. Zij heeft vele goede herinneringen aan huisarts Kees Lindeman en aan alle ontmoetingen in Lindenholt, bijvoorbeeld aan de Brack waar het altijd zo gezellig was en waar zij gelukkig nog regelmatig komt. Zoals bij de Mindfulness-groep onder leiding van Hannah Dits en andere leden als Hannie, Marjo enz. Zij heeft veel gewandeld langs de vele watertjes in Lindenholt. Zij mist de leuke winkeltjes, de jaarlijkse Dag van Lindenholt, de Koningsmarkt en vooral de vele vele mensen.

In Berg en Dal heeft zij een pittoresk schilderachtige plek gevonden waar zij haar eigen Berg en Dalse tuin heeft ontworpen. De omgeving is bosrijk, zij heeft hier haar rust gevonden om haar creativiteit verder te ontwikkelen. In een wip is zij is zij in het centrum van Nijmegen of bezoekt Duitsland net over de grens. Op de donderdag in de vier daagse week komen de mensen vlak langs haar huis gelopen. Dit is voor alle mensen daar een unieke ervaring als zo’n rustig dorpje overspoelt wordt door een enorme meute wandelende  mensen onder leiding van doedelzakkenspelers.  

Zo actief als zij was in Lindenholt gaat zij er in Berg en Dal gewoon mee verder met o.a. meegedaan aan de Kunstroute, de open tuindagen, buurt-soepie en zij verzorgt de boekenweggeefkast in het dorpshuis Kerstendal. Zij heeft een boom gered die nu meer in de belangstelling staat dan ooit te voren! Op Hamersveld is er meer groenvoorziening gekomen en Marijke heeft een kunstbankje gesponsord aan de Oude Kleefsebaan.

Vanwege persoonlijke omstandigheden lag alles even stil maar zij is nu bezig om de draad weer stap voor stap op te pakken. In haar huis heeft zij ruimte gecreëerd voor haar werken en alles wat zij heeft gemaakt staat daar uitgestald. Er komen in de toekomst zeker weer exposities.

Momenteel is zij vooral bezig met het schrijven van nieuwe boek(en). Zij bruist weer van creativiteit en haar gedichten blijven stromen. In combinatie met haar schilderijen, schrijft zij nu verhalende poëzie meditatief en helend, soms met  humor over de diepgang van het  leven, soms als een sprookje.

Als afsluiting van dit interview een van Marijke’s nieuwe gedichten als dank,

speciaal voor de mensen uit Lindenholt en Nijmegen.

Iedereen is

op onze moeder aarde

van dezelfde

gelijke waarde.

We moeten er allemaal

iets van zien te maken,

dus laten we er maar

met z’n allen tesaam !

… iets van zien te maken.

Want samen, ja samen

maken we ’t verschil

en dat is wat in ieder van ons

’t Goddelijke het allerliefste wil!

Marijke doet de hartelijke groeten aan de bewoners van Lindenholt en hoopt u te ontmoeten op haar webshop ‘Mareske’, in de stad, in Lindenholt of in Berg en Dal. Je mag ook bellen voor het maken van een afspraak, 024 378 1005.


Tekst: Gemma Sanders

Foto's: Gemma Sanders